Θέματα που αφορούν στην πρακτική άσκηση και δεν αναφέρονται ρητά στον παρόντα κανονισμό ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 5296/20-09-2024).
Στόχοι της Πρακτικής Άσκησης είναι
Η Πρακτική Άσκηση:
Αντικείμενο της Πρακτικής Άσκησης
Το αντικείμενο της Πρακτικής Άσκησης αφορά στα παρακάτω θέματα:
Όργανα
Η Σχολή, στην 25η/28-08-2024 συνέλευσή της, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 έως και το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027, όρισε:
Ο Επόπτης ανά πρακτικά ασκούμενο φοιτητή είναι διδάσκων του προγράμματος σπουδών της Σχολής και είναι αρμόδιος για την καθοδήγηση και υποστήριξη των φοιτητών καθ’ όλη τη διαδικασία της Πρακτικής Άσκησης σε Εργοδότες, την επικοινωνία με τους Εργοδότες για την επίτευξη των επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, και την ενημέρωση του Υπευθύνου και της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης.
Η Πρακτική Άσκηση μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων πρακτικής άσκησης έχει διάρκεια εκπόνησης δύο (2) μήνες. Η χρηματοδότηση της Πρακτικής Άσκησης γίνεται μέσω του προαναφερθέντος συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.
Οι φοιτητές που δικαιούνται και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση υποβάλλουν στη Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης. Η διάρκεια υποβολής αιτήσεων για την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών είναι κατ’ ελάχιστο δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό στην πρόσκληση. Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων των φοιτητών από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, τα αποτελέσματα αναρτώνται στον ιστότοπο της Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος ή/και στον ιστότοπο της Σχολής. Οι φοιτητές, που δεν έχουν επιλεγεί (και εφόσον συντρέχει λόγος), έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν (ή να αποστείλουν ηλεκτρονικά) ένσταση στη Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων.
Θεσπίζονται δύο ομάδες κριτηρίων για την επιλογή των φοιτητών. Τα κριτήρια της ομάδας Α είναι τα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να πληρούν όλοι οι φοιτητές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ τα κριτήρια της ομάδας Β καθορίζουν την κατάταξη των φοιτητών σε φθίνουσα σειρά και την επιλογή αυτών με την υψηλότερη βαθμολογία, εφόσον οι διαθέσιμες θέσεις Πρακτικής Άσκησης είναι λιγότερες από τη ζήτηση των φοιτητών.
Κριτήρια Ομάδας Α
Κριτήρια Ομάδας Β
(Μέσος όρος ολοκληρωμένων μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας Χ σύνολο ECTS ολοκληρωμένων μαθημάτων) / (πλήθος ECTS μαθημάτων που απομένουν για δίπλωμα χωρίς διπλωματική*), όπου ο Μέσος όρος ολοκληρωμένων μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας είναι αυτός που αναγράφεται στην αναλυτική βαθμολογία που προκύπτει από το φοιτητολόγιο.
(*) Εάν ο παρονομαστής του κλάσματος είναι μηδέν, δηλαδή ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει τα μαθήματα, τότε θα τίθεται ίσος με τη μονάδα.
Επισημάνσεις
Η Πρακτική Άσκηση μέσω του προγράμματος Erasmus+ έχει διάρκεια που καθορίζεται μέσω του κανονισμού και των σχετικών προσκλήσεων του προγράμματος. Η χρηματοδότηση της Πρακτικής Άσκησης γίνεται μέσω του προγράμματος Erasmus+.
Οι φοιτητές που δικαιούνται και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση υποβάλλουν στη Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης. Η διάρκεια υποβολής αιτήσεων για την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών είναι κατ’ ελάχιστο δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό στην πρόσκληση. Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων των φοιτητών από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης, τα αποτελέσματα αναρτώνται στον ιστότοπο της Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος ή/και στον ιστότοπο της Σχολής. Οι φοιτητές, που δεν έχουν επιλεγεί (και εφόσον συντρέχει λόγος), έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν (ή να αποστείλουν ηλεκτρονικά) ένσταση στη Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων.
Τα κριτήρια συμμετοχής και κατάταξης καθορίζονται από τον ισχύοντα κανονισμό Πρακτικής Άσκησης μέσω του προγράμματος Erasmus+.
Επισημάνσεις
Στην περίπτωση Πρακτικής Άσκησης που δεν υποστηρίζεται οικονομικά από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ή από το πρόγραμμα Erasmus+, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει
Η ελάχιστη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης είναι ένας (1) μήνας.
Προτάσεις για Πρακτική Άσκηση μπορεί να κατατίθενται στη Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών ή/και στην Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης από ενδιαφερόμενους Εργοδότες, από τους διδάσκοντες της Σχολής στα πλαίσια συνεργασίας τους με αντίστοιχους Εργοδότες, και από τους φοιτητές. Η Σχολή δύναται να οργανώνει σχετικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως ημερίδες καριέρας.
Οι φοιτητές που δικαιούνται και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση υποβάλλουν μέσω της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έναρξης πρακτικής άσκησης προς την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης της Σχολής ΗΜΜΥ πριν την έναρξη της πρακτικής άσκησης. Η αίτηση συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη βεβαίωση αναλυτικής βαθμολογίας του φοιτητή και από τη φόρμα πρακτικής άσκησης της Σχολής, στην οποία πρέπει υποχρεωτικά να έχουν συμπληρωθεί οι πίνακες Α και Γ, και από βεβαίωση της Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης ότι η θέση πρακτικής άσκησης είναι αναρτημένη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΑΤΛΑΣ (https://atlas.grnet.gr/).
Τα δικαιολογητικά ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν την υπογεγραμμένη σύμβαση πρακτικής άσκησης, βεβαίωση ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης από τον φορέα υποδοχής ή δήλωση λήξης στην ΕΡΓΑΝΗ για τους ημεδαπούς φορείς και ό,τι άλλο προβλέπεται ρητά στη σύμβαση. Επισημαίνεται ότι για τους φοιτητές που επιθυμούν να αναγνωρίσουν την πρακτική άσκηση ως μάθημα επιλογής (με τη διαδικασία που περιγράφεται πιο κάτω) είναι υποχρεωτική η έκδοση έκθεσης πεπραγμένων και πιστοποιητικού πρακτικής άσκησης εκ μέρους του φορέα υποδοχής (σύμφωνα και με τον πίνακα Δ της φόρμας πρακτικής άσκησης της Σχολής).
Όταν οι θέσεις Πρακτικής Άσκησης είναι προκαθορισμένες (σε συνεργασία της Σχολής με συγκεκριμένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς), η επιλογή των φοιτητών γίνεται κυρίως με βάση
Η βαρύτητα των παραπάνω κριτηρίων καθορίζεται, ανά περίπτωση, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται.
Μετά από την έγκριση της αίτησης του φοιτητή για την έναρξη της πρακτικής άσκησης και πριν από την έναρξή της, ο φοιτητής δύναται να αιτηθεί από τη Συνέλευση της Σχολής την αναγνώριση της πρακτικής άσκησης ως μάθημα επιλογής, αν η διάρκειά της είναι τουλάχιστον εξήντα πέντε (65) εργάσιμες ημέρες πλήρους απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση η αίτηση συνίσταται να υποβάλλεται τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες πριν την έναρξη της πρακτικής άσκησης, ώστε να υπάρχει απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής πριν την έναρξη της πρακτικής άσκησης.
Η αίτηση του φοιτητή προς τη Συνέλευση συνοδεύεται από το προσωπικό πλάνο Πρακτικής Άσκησης του φοιτητή. Αν δεν έχει οριστεί Επόπτης του Εργοδότη, αυτός θα πρέπει να ορίζεται στην αίτηση του φοιτητή και πρέπει να έχει εμπειρία κατάλληλου επιπέδου στο συγκεκριμένο αντικείμενο της Πρακτικής Άσκησης. Ο Επόπτης του Εργοδότη θα επιβλέπει την Πρακτική Άσκηση από κοινού με τον Επόπτη της Σχολής που έχει οριστεί για τον πρακτικά ασκούμενο φοιτητή. Το αντικείμενο και οι δραστηριότητες της Πρακτικής Άσκησης του πλάνου αυτού περιγράφονται με ευθύνη του Επόπτη του Εργοδότη και εγκρίνονται από τον φοιτητή και τον Επόπτη της Σχολής.
Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης εξετάζει την αίτηση και εισηγείται στη Συνέλευση της Σχολής η οποία αποφασίζει. Αν η Συνέλευση αποφασίσει θετικά, ο φοιτητής κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης οφείλει να καταγράφει, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πλάνο Πρακτικής Άσκησης, τις δραστηριότητές του σε συνεργασία με τον Επόπτη του Εργοδότη στο Σύστημα Υποστήριξης Διεξαγωγής Πρακτικής Άσκησης της Σχολής και ο Επόπτης της Σχολής ελέγχει τις δραστηριότητες αυτές.
Μετά το πέρας της Πρακτικής Άσκησης, με ευθύνη του Εργοδότη, συντάσσεται έκθεση πεπραγμένων (σύμφωνα και με τον πίνακα Δ της φόρμας πρακτικής άσκησης της Σχολής) βάσει των δραστηριοτήτων που έχουν καταγραφεί στο Σύστημα Υποστήριξης Διεξαγωγής Πρακτικής Άσκησης της Σχολής. Στη βάση αυτής της έκθεσης ο Επόπτης της Σχολής προσυπογράφει την τελική έκθεση για το αντικείμενο και τα μαθησιακά αποτελέσματα της Πρακτικής Άσκησης και την υποβάλλει στη Συνέλευση της Σχολής.
Η Πρακτική Άσκηση θεωρείται επιτυχής, αν η έκθεση πεπραγμένων εγκριθεί από τη Συνέλευση της Σχολής. Η επιτυχής Πρακτική Άσκηση προσμετράται ως μάθημα επιλογής στο συνολικό αριθμό μαθημάτων που έχει παρακολουθήσει ο φοιτητής, λαμβάνοντας βαθμό Επιτυχία, ειδάλλως λαμβάνεται βαθμός Αποτυχία.
Ο φοιτητής μπορεί να αναγνωρίσει μόνο μία φορά Πρακτική Άσκηση ως μάθημα επιλογής.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο της πρακτικής άσκησης στη διεύθυνση https://www.tuc.gr/index.php?id=1853 και τον Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Ιδρύματος (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 5296/20-09-2024).