Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Facebook  Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Youtube

SIGLE NEWS - DO NOT DELETE DIAKRISEIS

Οι bashίστες και οι Fridge Please στους καλύτερους του PreΣΦΗΜΜΥ 3

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού preΣΦΗΜΜΥ 3 ολοκληρώθηκε, με τις 2 ομάδες του Πολυτεχνείου Κρήτης να βρίσκονται στο top 3 της Πανελλήνιας βαθμολογίαςTo preΣΦΗΜΜΥ αποτελεί μία από τις νεότερες προσθήκες στο συνέδριο ΣΦΗΜΜΥ και διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα το 2015 στο πλαίσιο του ΣΦΗΜΜΥ 8. Με βασική έμπνευση επιτυχημένους διαγωνισμούς για μηχανικούς όπως το hackathon, ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία αλλά και το κίνητρο σε νέους φοιτητές να κάνουν τα πρώτα τους σημαντικά βήματα στο να γίνουν οι καινοτόμοι του αύριο. Το φετινό θέμα είχε τίτλο «House of rising apps» με αναφορά στα έξυπνα σπίτια και τις σύγχρονες τεχνολογίες γύρω από αυτά. Και οι δύο συμμετοχές του Πολυτεχνείου Κρήτης πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, όπου καλούνται να παρουσιάσουν την ιδέα τους στο συνέδριο ΣΦΗΜΜΥ 10 στην Ξάνθη. Όλοι οι φοιτητές που συμμετείχαν στις 2 ομάδες, αποτελούν μέλη του παραρτήματος IEEE TUC Student Branch του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

bashίστες - 2η θέση Πανελληνίως

Πρόκειται για ένα πλήρες αυτοματοποιημένο σπίτι το οποίο ελαχιστοποιεί την ανθρώπινη δραστηριότητα διευκολύνοντας την διαβίωση σε αυτό, επιτρέποντας έτσι στον άνθρωπο να δαπανά τον πολύτιμο χρόνο του σε δραστηριότητες που από την φύση του είναι καλός, δηλαδή, στο να σκέφτεται. PDC: πρόκειται για ένα ενσωματωμένο σύστημα, το οποίο αποτελεί ένα φυσικό χειριστήριο IoT συσκευών. Με τα τωρινά δεδομένα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των IoT και smart house συσκευών προσφέρουν στον χρήστη πολλές δυνατότητες όπως τον χειρισμό τους μέσω κάποιου site ή κάποιας εφαρμογής αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αποδίδουν την αμεσότητα του φυσικού χειρισμού. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το PDC. Σαν χειριστήριο προσφέρει στον χρήστη για των χειρισμό των συσκευών ενός δωματίου 3 κουμπιά, ένα Rotary Encoder και ένα 6-axis sensor τα οποία μπορούν να καλύψουν κάθε ανάγκη του για χειρισμό ακολουθώντας, πάντα, ένα μινιμαλιστικό design. Αυτό που το διαφοροποιεί από όλα τα υπόλοιπα χειριστήρια είναι η δυνατότητα του να εντοπίζει το δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο βρίσκεται και με βάση αυτή την πληροφορία να επιλέγει ποια συσκευή και ποια συγκεκριμένη παράμετρο της θα ελέγχει το κάθε input του. Ακόμα, μπορούν να τεθούν αυτοματισμοί οι οποίοι ενεργοποιούνται μόλις το χειριστήριο βρεθεί σε κάποιο δωμάτιο ή φύγει από αυτό. 

Fridge Please - 3η θέση Πανελληνίως

Η ιδέα είναι πως το ψυγείο ενημερώνει τον χρήστη για τα προϊόντα που υπάρχουν μέσα σε αυτό και για το βάρος του καθενός ανά πάσα στιγμή. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να γνωρίζει και να ρυθμίζει την θερμοκρασία της συσκευής, καθώς επίσης μπορεί να παρακολουθεί το ιστορικό των κινήσεων των προϊόντων και να γνωρίζει το τελευταίο άτομο όπου πήρε κάποιο προϊόν. Ακόμη, προτείνονται συνταγές βάση των προϊόντων που βρίσκονται στο ψυγείο. Βασική προϋπόθεση είναι να μην αλλάξει ο τρόπος που χρησιμοποιεί ο χρήστης καθημερινά το ψυγείο του. Μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να διευκολύνει τον χρήστη κατά την διάρκεια των αγορών του, ενώ του υπενθυμίζει να αγοράζει τα προϊόντα που έχει θέσει ως απαραίτητα, καθώς και την αποφυγή οικονομικής και υλικής σπατάλης. Έτσι, πέρα από το ψυγείο, η εφαρμογή της ιδέας είναι ευρεία, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ράφια, στα ντουλάπια, στα συρτάρια και γενικότερα σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο χρήστης να γνωρίζει κάθε προϊόν που υπάρχει στο σπίτι του, καθώς και την κατάστασή του.

Φωτογραφίες από την διοργάνωση.  

© Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 2014
Πολυτεχνείο Κρήτης