Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Facebook  Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Youtube

SIGLE NEWS - DO NOT DELETE

Δεύτερη θέση για τον πράκτορα TUC-TAC στο διεθνή διαγωνισμό PowerTAC 2021

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY) απένειμε βραβείο 500€ στον μεταπτυχιακό φοιτητή Σταύρο Ορφανουδάκη για τη συμβολή του στην διάκριση της ομάδας TUC-TAC στον διεθνή διαγωνισμό PowerTAC 2021.

Αφού στέφθηκε πρωταθλητής στον διαγωνισμό PowerTAC 2020, ο ευφυής πράκτορας λογισμικού TUC-TAC τερμάτισε δεύτερος στον διεθνή διαγωνισμό ανταγωνιστικών πρακτόρων PowerTAC 2021. Μέλη της ομάδας ήταν ο Σταύρος Ορφανουδάκης (μεταπτυχιακός φοιτητής) και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Χαλκιαδάκης σε συμβουλευτικό ρόλο.

Τα πλήρη αποτελέσματα των τελικών του PowerTAC 2021 είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση αποτελεσμάτων του PowerTAC 2021.

Τα προκριματικά αποτελούνταν από 10 ομάδες από όλο τον κόσμο, αλλά μόνο 7 από αυτές πέρασαν στον τελικό. Το PowerTAC διοργανώνεται ετησίως και σε αυτόν συμμετέχουν ευφυείς αυτόνομοι πράκτορες λογισμικού, που αντιστοιχούν σε πράκτορες αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας σε προσομοιωμένες πολύπλοκες αγορές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό την ανάδειξη του πιο αποτελεσματικού πράκτορα. Η ομάδα TUC-TAC, που εδράζεται στο Εργαστήριο Προγραµµατισµού και Τεχνολογίας Ευφυών της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναπτύσσει ευφυείς πράκτορες λογισμικού για να συμμετάσχουν σε διάφορους διαγωνισμούς τεχνητής νοημοσύνης από το 2012.

Ειδικότερα, η ομάδα TUC-TAC στέφθηκε πρωταθλήτρια στον διαγωνισμό PowerTAC 2020, ενώ στον διαγωνισμό PowerTAC 2021, λόγω μεγάλου ανταγωνισμού, πρώτευσε άλλος ευφυής πράκτορας. Μολαταύτα, η ομάδα TUC-TAC κέρδισε 29 από τα 50 παιχνίδια 7 παικτών, 49 από τα 90 παιχνίδια 5 παικτών, και 61 από τα 90 παιχνίδια 3 παικτών στα οποία συμμετείχε.

Η στρατηγική νίκης του πράκτορα TUC-TAC χρησιμοποιεί τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning), έτσι ώστε να προσφέρει ανταγωνιστικά συμβόλαια ώστε να διευρύνει την πελατειακή του βάση, ώστε να μεγιστοποιεί τα κέρδη του ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να περιορίζει τα έξοδα του (λχ αγοράς ενέργειας ή πληρωμής διαφόρων τελών) σε αυτό το εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ο TUC-TAC 2021 που έλαβε μέρος στον φετινό διαγωνισμό είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση που επικεντρώθηκε στην μείωση των ζημιών σε ακραία σενάρια παιχνιδιού.

© Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 2014
Πολυτεχνείο Κρήτης