Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Facebook  Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Youtube

Διαδικασίες σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή διαπιστωμένου κρούσματος COVID-19 σε μέλος της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης

Τελευταία ενημέρωση: 21 Φεβ 2022

1. Ύποπτα Συμπτώματα

Συμπτώματα ύποπτα/συμβατά με νόσο από SARS-COV-2 είναι τα παρακάτω:

 • Πυρετός
 • Βήχας
 • Δύσπνοια
 • Κακουχία/καταβολή δυνάμεων
 • Ρίγος
 • Μυαλγίες
 • Κεφαλαλγία
 • Πονόλαιμος
 • Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης

 

2. Τι πρέπει να γίνει αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα COVID-19

Αν κάποιο μέλος της Σχολής ΗΜΜΥ εμφανίσει συμπτώματα ύποπτα για COVID-19, τότε θα πρέπει να γίνουν τα εξής.

 • Το συγκεκριμένο ύποπτο κρούσμα θα πρέπει αρχικά να ενημερώσει τους υπεύθυνους διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ (Γεώργιος Καρυστινός karystinos<στο>telecom.tuc.gr, Αμαλία Σεργάκη amalia<στο>elci.tuc.gr) ώστε να καταγραφούν τα στοιχεία του.

 • Αν το ύποπτο κρούσμα βρίσκεται στους χώρους του Πολυτεχνείου, θα πρέπει να φοράει συνεχώς μάσκα και να προσπαθεί να βρίσκεται απομονωμένο σε καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τους υπόλοιπους φοιτητές/εργαζόμενους. Μετά την αποχώρησή του από τον χώρο που παρέμεινε προσωρινά, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ενδεδειγμένα μέτρα καθαρισμού. Όταν αποχωρήσει από τους χώρους του Πολυτεχνείου, θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για συμπτωματικούς ασθενείς και να επισκεφτεί το εφημερεύον Νοσοκομείο ή άλλη μονάδα υγείας ή να απευθυνθεί στον προσωπικό του γιατρό για εξέταση και οδηγίες, ενημερώνοντας και τους υπεύθυνους διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ (Γεώργιος Καρυστινός karystinos<στο>telecom.tuc.gr, Αμαλία Σεργάκη amalia<στο>elci.tuc.gr). Σε περίπτωση θετικού τεστ, τότε επιπλέον πρέπει να γίνουν όσα περιγράφονται στην επόμενη σελίδα (Ενότητα 3).

 • Τα άτομα που κατ’ ανάγκη έρχονται σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα κατά την παρουσία του στους χώρους του Πολυτεχνείου θα πρέπει -κατά την επαφή τους μαζί του- να εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας με υγιεινή χεριών και ατομική μάσκα. Σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων (βήχας, φτέρνισμα), τα άτομα που θα εισέλθουν στον ίδιο χώρο (π.χ., για βοήθεια, μεταφορά κλπ.), θα πρέπει να εφαρμόσουν τα ενδεδειγμένα από τον ΕΟΔΥ μέτρα ατομικής προστασίας.

 

3. Τι πρέπει να γίνει αν μέλος της Σχολής ΗΜΜΥ διαγνωστεί θετικό μετά από διενέργεια εργαστηριακού τεστ (PCR ή Rapid Antigen Test το οποίο έχει δηλωθεί στο εθνικό μητρώο Covid-19)

Αν κάποιο μέλος της Σχολής ΗΜΜΥ διαγνωστεί θετικό μετά από διενέργεια εργαστηριακού τεστ, τότε θα πρέπει να γίνουν τα εξής.

 • Το συγκεκριμένο θετικό κρούσμα θα πρέπει να ενημερώσει τους υπεύθυνους διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ (Γεώργιος Καρυστινός karystinos<στο>telecom.tuc.gr, Αμαλία Σεργάκη amalia<στο>elci.tuc.gr) για το γεγονός. Επιπλέον, θα πρέπει να τους δηλώσει (α) τα μέλη του Πολυτεχνείου Κρήτης (φοιτητές, προσωπικό) με τα οποία είχε άμεση επαφή το διάστημα από 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και εκείνη τη στιγμή και (β) τους χώρους του Πολυτεχνείου στους οποίους βρέθηκε και τα μαθήματα/εργαστήρια που παρακολούθησε το διάστημα από 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και εκείνη τη στιγμή.

 • Το κρούσμα θα λάβει οδηγίες να μπει σε πενθήμερη καραντίνα. Στη λήξη της πέμπτης ημέρας από τη διάγνωση, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα -προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, η καραντίνα διακόπτεται. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, η καραντίνα παρατείνεται, σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ. Όταν λήξει η καραντίνα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

 • Οι φοιτητές και τα μέλη του προσωπικού της Σχολής ΗΜΜΥ που δηλώθηκαν από το θετικό κρούσμα ως άμεσες επαφές του θα ειδοποιηθούν και θα εφαρμοστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο που τηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, οι μη εμβολιασμένοι που δηλώθηκαν ως άμεσες επαφές θα πρέπει να μπαίνουν σε πενθήμερη καραντίνα, να κάνουν rapid test ή PCR την πέμπτη ημέρα, και να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για άλλες πέντε ημέρες μετά τη λήξη της καραντίνας. Οι εμβολιασμένοι που δηλώθηκαν ως άμεσες επαφές θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για δέκα ημέρες μετά την έκθεση και να κάνουν rapid test ή PCR την πέμπτη ημέρα από την έκθεση

 • Οι διδάσκοντες των μαθημάτων/εργαστηρίων που παρακολούθησε το θετικό κρούσμα το διάστημα από 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και εκείνη τη στιγμή θα ανακοινώσουν την ύπαρξη κρούσματος στους φοιτητές και στο προσωπικό που συμμετείχαν στα συγκεκριμένα μαθήματα/εργαστήρια. Με αυτόν τον τρόπο, οι φοιτητές και το προσωπικό που δεν δηλώθηκαν από το θετικό κρούσμα ως άμεσες επαφές θα γνωρίζουν την ύπαρξη κρούσματος, έτσι ώστε να παρακολουθούνται για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων.

 • Οι υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ θα ενημερώσουν την Υγειονομική επιτροπή COVID-19 του ΠΚ, η οποία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα κάνει εκτίμηση του κινδύνου για κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα εισηγηθεί τυχόν μέτρα πρόληψης της διασποράς.

 • Οι διδάσκοντες των μαθημάτων από τα οποία απουσιάζει ο φοιτητής για το διάστημα που υποδεικνύει ο ΕΟΔΥ λόγω θετικού τεστ θα ενημερωθούν από τους υπεύθυνους διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ και θα συνεννοηθούν μαζί του για την αναπλήρωση των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων (εργαστήριο, εξέταση, κλπ) οι οποίες είναι προγραμματισμένες (α) για το διάστημα που η κατάσταση του φοιτητή στο EDUPASS είναι «κόκκινη» αν ο φοιτητής έχει εγγραφεί στο EDUPASS ή (β) για το διάστημα καραντίνας που θα υποδείξουν οι υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ αν ο φοιτητής ανήκει στις εξαιρέσεις εγγραφής στο EDUPASS. Αν ο φοιτητής δεν έχει εγγραφεί στο EDUPASS ενώ δεν ανήκει στις εξαιρέσεις ή έχει εγγραφεί αλλά η κατάστασή του στο EDUPASS δεν είναι «κόκκινη», οι απουσίες από εκπαιδευτικές υποχρεώσεις (εργαστήριο, εξέταση, κλπ) δεν αναπληρώνονται.

Οι Υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19 της Σχολής ΗΜΜΥ

Γεώργιος Καρυστινός karystinos<στο>telecom.tuc.gr 2821037343
Αμαλία Σεργάκη amalia<στο>elci.tuc.gr 2821037214

© Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 2014
Πολυτεχνείο Κρήτης