Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Facebook  Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Youtube

SIGLE NEWS - DO NOT DELETE DIAKRISEIS

O Επίτιμος Καθηγητής Διονύσιος Τσιχριτζής εξελέγη Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ

Στις 21 Απριλίου 2017, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) εξέλεξε ομόφωνα Πρόεδρο τον Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής ΗΜΜΥ κ. Διονύσιο Τσιχριτζή, Πρόεδρο Συμβουλίου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο Καθηγητής Διονύσιος Τσιχριτζής, εξελέγη αρχικά μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ, στον τομέα Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας στις 17 Μαρτίου 2017.

Η Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΔΕΚ, εξέλεξε συνολικά εννέα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου μεταξύ 55 υποψηφίων, με απόλυτη πλειοψηφία και ύστερα από μυστική ψηφοφορία. Όλα τα μέλη είναι διακεκριμένοι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με την εκλογή των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου υλοποιείται το σπουδαιότερο όργανο διοίκησης του ΕΛΙΔΕΚ το οποίο θα συμβάλει αποφασιστικά στην στήριξη του Ερευνητικού και Ακαδημαϊκού οικοσυστήματος της χώρας. Πολύ σύντομα θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα ξεκινήσει το σημαντικό έργο του σχεδιασμού των δράσεων του ΕΛΙΔΕΚ, στα πλαίσια της Εθνικής πολιτικής για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο στους αντίστοιχους τομείς επιστημών, συγκροτούν οι εξής:

Διονύσιος Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου (Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας)
Αχιλλέας Γραβάνης (Ιατρική και Επιστήμες Υγείας)
Ξενοφών Βερύκιος (Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα)
Κωνσταντίνος  Μπιλιαδέρης (Γεωπονικές Επιστήμες)
Κωνσταντίνος Γαλιώτης (Φυσικές Επιστήμες)
Αντώνης Εφραιμίδης (Μαθηματικά και Επιστήμες Πληροφορίας)
Ματθαίος  Σανταμούρης (Επιστήμες περιβάλλοντος και Ενέργειας)
Αντώνιος Ρεγκάκος (Ανθρωπιστικές Επιστήμες)
Ξένια Χρυσοχόου (Κοινωνικές Επιστήμες)

Ο Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε σχετικά:
«Η εκλογή των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ που θα αποτελεί τον εκτελεστικό του βραχίονα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί την ριζοσπαστική αντίληψη που το διατρέχει, σύμφωνα με την οποία η ίδια η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα αναλαμβάνει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την διαμόρφωση της επιστημονικής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα. Ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ καλείται να στηρίξει το εξαίρετο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να δώσει λύσεις, σε χρόνιες παθογένειες που ταλανίζουν τον χώρο της Έρευνας. Το στοιχείο αυτό, όπως και η ίδρυση του ΕΛΙΔΕΚ, αποτελεί συνειδητή κυβερνητική επιλογή η οποία μάλιστα χρηματοδοτείται από 240 εκ. ευρώ για το άμεσο μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη που εξελέγησαν».

Σύντομο Βιογραφικό του Καθηγητή Δ. Τσιχριτζή

Απόφοιτος  της  Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ με Διδακτορικό  από το Princeton University. Διετέλεσε Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στο ΕΜΠ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καθώς και ιδρυτής του Ινστιτούτου Πληροφορικής στην Κρήτη. Υπήρξε Καθηγητής και Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Πρόεδρος στο Γερμανικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο GMD για τα Μαθηματικά και την τεχνολογία της Πληροφορίας. Διατέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Fraunhofer (Fraunhofer-Gesellschaft) στη Γερμανία, έναν πρωτοπόρο Οργανισμό εφαρμοσμένης έρευνας στην Ευρώπη και Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας RICOH ESRO (European Strategic Research Organization). Είναι Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Γενεύης και Επίτιμος Καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι σήμερα Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

© Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 2014
Πολυτεχνείο Κρήτης