Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης με τίτλο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Facebook  Η Σχολή ΗΜΜΥ στο Youtube

Τοποθεσία και Χώροι

Κρήτη - Χανιά

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο Ελληνικό νησί και πέμπτο σε έκταση νησί της Μεσογείου. Διαιρείται σε τέσσερις νομούς (Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου) και ο συνολικός πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 600.000 κατοίκους. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα σημαντική γεωγραφική θέση ανάμεσα σε τρεις Ηπείρους: Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα που χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή και μαρτυρούν την ανάπτυξη αξιόλογου πολιτισμού.

Τα Χανιά, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης με 60.000 κατοίκους, εμφανίζεται από τα νεολιθικά χρόνια και οι πρόσφατες ανασκαφές φέρουν στο φως λείψανα ενός σημαντικού Μινωικού κέντρου. Κατά τους ιστορικούς χρόνους τα Χανιά, γνωστά με το όνομα Κυδωνία, αναδεικνύονται σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης.

Τα Χανιά ξαναχτίζονται το 1252 στο χώρο της Βυζαντινής ακρόπολης (το Καστέλι) και περικλείονται από τείχη κτισμένα με υλικό από τα ερείπια της Κυδωνίας. Γύρω από την πόλη υπήρχαν τα Ενετικά μοναστήρια του Αγίου Φραγκίσκου (όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο), του Αγίου Νικολάου της Σπλάντζιας (σήμερα ορθόδοξη εκκλησία), του San Salvatore, κ.ά.

Στα τέλη του περασμένου αιώνα, όταν τα Χανιά ήταν πρωτεύουσα της Κρήτης, αναπτύχθηκε με γρήγορο ρυθμό γύρω από την παλαιά πόλη και έξω από τα τείχη, η καινούργια πόλη. Στη γραφική συνοικία Χαλέπα βρίσκεται και το κτίριο της πρώην Γαλλικής Σχολής (σήμερα Συνεδριακό Κέντρο του Πολυτεχνείου Κρήτης), το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, το σπίτι του Πρίγκιπα Γεωργίου, και πολλά άλλα νεοκλασικά κτίρια. Νεοκλασικά κτίσματα σώζονται ακόμα και σε άλλα σημεία της καινούργιας πόλης, όπως η Δημοτική Αγορά, το Ρολόι, το Νομαρχιακό Μέγαρο (πρώην τουρκικό νοσοκομείο), το Ιστορικό Μουσείο της Κρήτης που συστεγάζεται με το Λαογραφικό, κ.ά.

Τα Χανιά παρουσιάζουν έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε διάφορες επετείους. Διαθέτουν επίσης σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις για τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, καθώς και οργανωμένο κολυμβητήριο δίπλα στη θάλασσα. 

Πληροφορίες για το Νομό Χανίων: Δήμος ΧανίωνΝομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ΧανίωνΕπαρχία Χανίων

Πολυτεχνείο Κρήτης

Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι κτισμένο στο Ακρωτήρι σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 3000 στρεμμάτων, 7 χιλ. Β.Α. της πόλης των Χανίων. Στο Ακρωτήρι, μπορεί κανείς να επισκεφθεί πολλά αξιοθέατα όπως τους τάφους των Βενιζέλων στον Προφήτη Ηλία, τρία μοναστήρια (Αγίας Τριάδας- l7ος αιώνας, Γουβερνέτου-l6ος αιώνας, Aγίου Ιωάννου του Ερημίτη-l8ος αιώνας) καθώς και αρκετές παραλίες για κολύμπι. Σε απόσταση περίπου 8 χιλ. από το Πολυτεχνείο βρίσκονται το αεροδρόμιο του νομού, που εξυπηρετεί πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, και το φυσικό λιμάνι της Σούδας.

Πολυτεχνειούπολη, Ακρωτήρι Χανίων

Η γραμματεία, οι διοικητικές υπηρεσίες της σχολής και τα γραφεία των μελών ΔΕΠ βρίσκονται στα κτίρια της Σχολής εντός της Πολυτεχνειούπολης. Τα μαθήματα και τα εργαστήρια γίνονται επίσης σε κτίρια εντός της Πολυτεχνειούπολης.

Η Πολυτεχνειούπολη είναι κτισμένη σε πανοραμική τοποθεσία στο Ακρωτήρι Χανίων, στην περιοχή των Κουνουπιδιανών, 7 χλμ. ΒΔ της πόλης των Χανίων, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.760 στρεμμάτων. Η διάταξή της παρουσιάζεται στον χάρτη.
Τα μοντέρνα κτίρια που την αποτελούν διαθέτουν πολλές εγκαταστάσεις εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις διδασκαλίας, εργασίας και ασφάλειας, ενώ εναρμονίζονται με το περιβάλλον αποτελώντας πρότυπο αρχιτεκτονικής σχεδίασης σε πανελλήνιο επίπεδο. Το κεντρικό συγκρότημα του Κτιρίου Επιστημών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της κατασκευής του. Θα στεγάσει σε σύντομο διάστημα όλες τις δραστηριότητες της Σχολής (γραφεία, εργαστήρια, κλπ) που τώρα λαμβάνουν χώρα σε άλλους χώρους της Πολυτεχνειούπολης.

Συγκοινωνιακή Εξυπηρέτηση

Στην Πολυτεχνειούπολη μπορείτε να φτάσετε:

  1. Από το Αεροδρόμιο Χανίων (Ακρωτήρι) ~14 km, και αντίστροφα, με ταξί.
  2. Από το λιμάνι της Σούδας, ~7 km. με ταξί ή λεωφορείο (μέσω Χανίων).
  3. Από την πόλη των Χανίων, και αντίστροφα, με ταξί ή λεωφορείο.

 

Οι λεωφορειακές γραμμές σημαίνονται 'ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ', εκτελούνται κάθε ώρα και διέρχονται όπως σημειώνονται στον χάρτη επάνω. Μια δεύτερη γραμμή που σημαίνεται 'ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑΝΑ' εκτελεί αραιότερα δρομολόγια αλλά περνάει επίσης μπροστά από την είσοδο της Πολυτεχνειούπολης (μόνο για την κατεύθυνση Χανιά - Κουνουπιδιανά όχι και το αντίστροφο)

Τα ΙΧ αυτοκίνητα εισέρχονται στην Πολυτεχνειούπολη μόνο από την Κεντρική Πύλη. Εντός της πολυτεχνειούπολης υπάρχουν επαρκείς χώροι στάθμευσης για τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας καθώς και για επισκέπτες.
Ταχυδρομική Διεύθυνση

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Σχολής είναι: 

Πολυτεχνείο Κρήτης
Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Πολυτεχνειούπολη
73100, Χανιά

© Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών 2014
Πολυτεχνείο Κρήτης